エアコンや放射冷暖房を使ったときのオフィスや住宅の温熱環境実測やシミュレーションから、業務用電化厨房の必要換気量の研究まで手広く手がける。電化厨房の換気設計指針の作成にも貢献。昨今では、HEMSデータを使って居住者に無理なく省エネ行動を起こさせる “ナッジ” の効果検証も行っている。
会社に入ってから同僚に誘われて始めたバドミントンだが、地元の実業団にも登録し、バドミントン協会の役員も務めるほどのはまりっぷり。バドミントン協会を通じて地元の夏祭りで綿菓子200個を作ったのは良い思い出だという。
換気設計指針(JEHC103-2017)を適用した業務用電化厨房における温熱環境・消費電力量の実測
Measurement on Thermal Environment and Electricity Consumption of Kitchens that Applied the Ventilation Guideline for Commercial Kitchens that Installed Electric Cooking Appliances
業務用電化厨房にふさわしい換気設計手法に関する研究(その8)-壁掛け型排気フードにおける開放型加熱調理機器の必要換気量-
Research on Optimal Design of Commercial Kitchen Ventilation - Part 8. Ventilation Requirements of Heating Cooking Appliances Installed over Wall-Mounted Canopy Hoods -
業務用電化厨房にふさわしい換気設計手法に関する研究(その7)-調理機器の必要換気量に及ぼす排気フードの張り出し長さの影響-
Research on Optimal Design of Commercial Kitchen Ventilation Part7. -Influence of Overhang Length of Exhaust Hood on Ventilation Requirements-
業務用電化厨房にふさわしい換気設計手法に関する研究(その6)-連続フードにおける必要換気量の低減可能性-
Research on Optimal Design of Commercial Kitchen Ventilation- Part 6. The feasibility of reduction in ventilation rates of exhaust hoods for multiple cooking appliances-
業務用電化厨房にふさわしい換気設計手法に関する研究(その5) -排気フード捕集率に及ぼす排気フード前面での下降気流の影響-
Research on Optimal Design of Commercial Kitchen Ventilation- Part 5. Study on Relationship between Downward Air Current in front of Exhaust Hood derived from Air Diffuser-
業務用電化厨房にふさわしい換気設計手法に関する研究(その4) -排気フード捕集率に及ぼす調理機器前での調理作業の影響-
Research on Optimal Design of Commercial Kitchen Ventilation - Part 4. Study on Relationship between Air Disturbances Derived from Person's Movement while Cooking and Capture Efficiency of an Exhaust Hood -
業務用電化厨房にふさわしい換気設計手法に関する研究(その3)排気フードの捕集率に及ぼす擾乱発生板の移動頻度と速度の影響
Research on optimal design of commercial kitchen ventilation Part3. Study on relationship between intensity of air disturbance and capture efficiency of exhaust hood
業務用電化厨房にふさわしい換気設計手法に関する研究(その1)換気性能試験設備の開発
Development of Experimental Equipment for Commercial Electric Kitchen Ventilation
業務用電化厨房にふさわしい換気設計手法に関する研究(その14)-社員食堂厨房における換気量低減時の温熱環境-
Research on Optimal Design of Commercial Kitchen Ventilation Part14. -Thermal Environmental of Commercial Kitchens that Reduced Ventilation Rate-
業務用電化厨房にふさわしい換気設計手法に関する研究(その11)-電気回転釜の必要換気量-
Research on Optimal Design of Commercial Kitchen Ventilation -Part11. Ventilation Requirements of Electric Tilting Pot-
業務用電化厨房にふさわしい換気設計手法に関する研究(その9)-天吊りフードにおける開放型加熱調理機器の必要換気量-
Research on Optimai Design of Commercial Kitchen Ventilation -Part 9. Ventilation Requirements of Heating Cooking Appliances Installed over Island Hoods-
建物内の多様な温熱環境を模擬可能な快適性試験室の開発 その3 エアコン暖房環境の再現手法と妥当性の検証
Development of a comfort test room that can simulate various thermal environments in a building Part3: Reproduction method of air conditioning heating environment and validation of the method
換気量の増加がエアコン冷暖房運転時の室内温熱環境とエアコンの消費電力に与える影響の評価
Evaluation of the Effect of Increased Ventilation Volume on Indoor Thermal Environment and Air Conditioning Power Consumption during Heating and Cooling Operations
オフィスを対象とした執務者の便益評価手法の検討-(その1)温熱環境が疲労時の作業効率に及ぼす影響-
Study on the method of benefit evaluation of the worker in the office environment -Part1 The effect of the thermal environment on work efficiency of the fatigue condition-
エアコン暖房時の快適性向上のための人感センサ及びサーキュレータの利用に関する基礎検討
A Basic Study on the Use of Human Sensor of Air Conditioner and Air Circulator for Comfort Improvement during Heating
多様な暖房環境を模擬可能な温熱快適性試験室の開発 その2 サーマルマネキンを用いた熱放射環境と空気環境の評価
Development of a comfort test room that can simulate various thermal environments during heating Part2 : Evaluation of the thermal radiant environment and airflow environment using a thermal mannequin
多様な暖房環境を模擬可能な温熱快適性試験室の開発 その1 プロトタイプ構築と空気環境の評価
Development of a comfort test room that can simulate various thermal environments during heating Part1 : Prototype and evaluation of airflow environment
二酸化炭素濃度計測による住宅内の空気環境実態調査 ―暖房手段と季節の影響調査および住宅内空気環境改善方策の提案―
A survey on actual condition of indoor air quality in houses by measuring CO2 concentration -Investigation of the effects of heating and seasonality, and the proposal of methods to improve indoor air quality-
業務用電化厨房にふさわしい換気設計手法に関する研究(その12)-ユニバーサル型吹出口からの空調気流が必要換気量に及ぼす影響-
Research on Optimal Design of Commercial Kitchen Ventilation Part 12. Influence of Air-conditioning Flow from Vertical Horizontal Shutter on Ventilation Requirment
業務用電化厨房にふさわしい換気設計手法に関する研究(その13)バッチ式電気食器洗浄機の必要換気量
Research on Optimal Design of Commercial Kitchen Ventilation Part 13 Ventilation Requirment for Batch-type Electric Dishwasher